Tyt ve Ayt Sınavı Soru Dağılımı En İyi Doğru Nasıl Çalışılır?
YKS açılımı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı olan ve tüm üniversitelerin 2 yıllık ve 4 yıllık bölümlerine girebilmek için her yıl milyonlarca lise mezunu bu sınava girmektedir. Tyt ve Ayt olmak üzere iki oturumdan oluşmaktadır. Tyt sınavı birinci yapılan sınav olup tüm alanlardaki be branşlardaki öğrenciler bu sınava girmek zorundadır. Temek yeterlilik sınavı demek olan bu sınavda öğrencilere temel derslerden sorular sorulmaktadır. Tyt sınavında kırk Türkçe sorusu, kırk temel matematik sorusu, yirmi sosyal ve yirmi fen dersleri soru olmak üzere toplam 120 soru bulunmaktadır.
Tyt sınavında en yüksek başarıyı göstermek için temek olarak okuma ve okuduğunu anlama kavrama becerisi önemlidir. Yani Öğrencilerin bilgisinden çok anlama kavrama analiz yeteneğini ölçer. Eğer öğrenci lise hayatı boyunca ve daha öncesinde düzenli ve yeterli kitap okumuş olursa Tyt sınavında oldukça başarılı olabilir.
Tyt sınavında çıkan sorular içinde Matematik branşındaki sorular bile önce ne istendiğini anlayıp çözmeye çalışma tipi sorulardır. Tyt sınavındaki soru tiplerinin özelliklerini bilmek öğrenciler için rakiplerini geçme konusunda önemlidir. Sorular hazırlanırken
Tyt Ayt Yks Sınavına Çalışırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tyt Ayt sınavına hazırlanan ve kurslara giden lise öğrencileri, çalışma döneminde kaygı seviyeleri bazen çok olabilir bu durumlarda kaygıyı kontrol altında tutmayı öğrenmelidir. Birçok öğrenci sınav heyecanı yaşamaktadır ve bu normal bir durumdur. Fakat bazı adaylar için bu heyecan olumlu sonuçlar, bazı adayla için ise olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Sınav heyecanını doğru yönetebilen öğrenciler bu beceriyle daha istekli ders çalışabilmektedir. Heyecanı kaygıya dönüşen ve bununla baş edemeyen adayların uzman desteği alması gerekmektedir. Nefes egzersizleri yapmayı denemek, yürüyüş ve spor yapmak kaygı ile baş etmeyi kolaylaştırmaktadır.
Tyt Ayt sınavına girecek adayların zamanlarını iyi yönetmesi gerekmektedir. Yks kursu ve sınava hazırlık sürecinde zorlanılan dersler sona bırakılmamalıdır öncelik olarak bu derslerde yeterli başarıyı garantilemek öğrenci için daha iyi olacak, kendine güveni artacaktır.
Tyt Ayt sınavı yaklaştıkça adayların sınav kaygısı artmaktadır. Bu durum ders çalışmayı zorlaştıracağı için zorlanılan, yoğun çalışma gerektiren dersler bu döneme bırakılmamalıdır daha önceden sınav öncesi heyecanın artacağı tahmin edilerek sona bırakılan dersler ağırlığı az olan dersler olmalıdır.
Sosyal medya kullanımını kontrol altında tutamayan adayların çalışma dönemleri verimsiz geçmektedir. Cep telefonu, tablet ve bilgisayarların öğrencilerin dikkatini dağıttığı bilinmektedir. Bu sebeple Tyt Ayt Yks sınavına çalışan öğrenciler sosyal medya kullanımlarını kısıtlamalı, cep telefonu ve tablet gibi teknolojik aletlerin dikkatini dağıtmasına izin vermemelidir. Adaylar, internet üzerinden Yks Tyt konu anlatım, test çözüm videolarına ve çıkmış soruları izlemek istiyorsa sadece bu soruları izlerken internet kullanırsa daha başarılı olabilir. Hatta mümkünse akıllı telefonlar yerine eski usul tuşlu cep telefonu kullanmak hedefi olan öğrenci için mükemmel olacaktır.
Tyt Ayt Yks sınavı hazırlık dönemi öğrencilerin ergenlik sonrası ve gençlik hormonları biraz kafa karışıklığı yapabilir düzenli ve sağlıklı beslenme ve bu sınav dönemindeki adaylar için uyku düzeni oldukça önemlidir. Düzensiz uyku başarıyı olumsuz etkilemektedir. Tyt Ayt Yks sınavında başarılı olmak isteyen adaylar çalışma döneminde düzenli uyumalıdır.
Düşük kan şekeri odaklanmayı zorlaştırmaktadır. Sağlıklı beslenen adaylar daha dinç olmakta ve ders çalışırken daha çok verim almaları normaldir. Dengeli beslenmenin yanında spor yapmak da oldukça yararlıdır. TYT AYT çalışma döneminde uzun saatler ders çalışıp hareketsiz kalmak hem fiziksel hem de psikolojik olarak kötü sonuçlar doğurabilir. Dengeli beslenen, spor yapan adayların öğrenme kapasitesi artmakta, sınav sonuçları daha iyi olduğu gözlenmiştir.
Tyt Ayt Sınav Dönemi Arkadaşlık İlişkileri Nasıl Olmalıdır?
Yks sınavına hazırlanan öğrencilerin arkadaş ilişkileri ve aile ortamı düzeni önemlidir. Öğrencinin arkadaşlarıyla fazla vakit geçirmesi gezmesi tozması ders çalışma saatinden çalması anlamına gelir. Sınav hazırlığı döneminde adayın arkadaşlardan izin istemesi ve derslerine odaklanması kendi geleceği için önemli olacaktır.
Tyt Ayt Yks sınavına giren adayların sınavda sorumlu oldukları konuları öğrenmesi gerekmektedir. Hangi konuya ne kadar çalışılması gerektiğini planlamalıdır. Tyt için oluşturulacak çalışma planı her aday için uygun hazırlanmalıdır. Oluşturulacak olan plan, öğrencinin uygulayabileceği bir plan olmalıdır. Öğrenciler kendi yaşam şartlarına uymayan çalışma planını devam ettiremediği için çalışmayı bırakabilmektedir. Başarı için istikrar oldukça önemlidir. Bu nedenle her adayın kendine özel, uygulanabilir bir Yks çalışma planı oluşturması gerekmektedir.
Tyt Ayt sınavına 1-2 ay kala deneme sınavı çözmeye ağırlık verilmelidir. Deneme sınavı çözerken süre tutmaya özen gösterilmelidir. Süre tutarak deneme çözmek YKS’de zamanı daha iyi kontrol etmeyi sağlamaktadır. Deneme sınavları öğrencileri asıl sınava hazırlamaktadır.
YKS’ye girmeden önce geçmiş yılların YKS sorularını çözmek oldukça önemlidir. Çıkmış sorular sayesinde YKS soru tipleri öğrenilmektedir.
Tyt Sınavı Sözel Bölüme Nasıl Çalışılır?
Tyt sınavı sözel: Türkçe, sosyal derslerinden oluştuğu 60 soru vardır. Sözel derslerinde ağırlık katsayısı en yüksek olan ders de Türkçe dersidir. Tyt Türkçe dersi dil bilgisi, sözcükte anlam, cümlede anlam, söz sanatları, yazım ve noktalama kuralları; parçada anlam, cümlede anam ve anlatım bozuklukları konularından oluşmaktadır. Soru sayısı ve ağırlığı diğer sözel derslerinden daha fazla olan Türkçeye çalışmaya erken başlanmalı, son zamana bırakılmamalıdır.
Sözel derslere çalışırken konular hızlı geçilmemelidir. Zaman zaman bilinen konular çalışılıyormuş gibi olsa bile düzenli paragraf sorusu çözülmelidir. Bu sayede yeni bilgiler öğrenilebilmekte ve bilinen bilgiler de pekiştirilmektedir. Sözel derslerde başarılı olmak için okuma yapılmalıdır. Konu çalışırken önemli yerlerin altının çizilmesi, kısa notlar alınması önemlidir. Bu notlar ve altı çizili yerler tekrarlar esnasında öğrencilere kolaylık sağlamaktadır. Konu çalışması bittikten sonra akılda kalanları bir deftere not etmek ve nottaki bilgileri kitaptaki bilgilerle karşılaştırmak gerekmektedir. Bu yöntem sayesinde bilgilerin ne kadarının öğrenildiği tespit edilmektedir.
Tyt sınavı sözel çalışan adaylar, ders çalışmayı keyif alacakları bir hale dönüştürmelidir. Ders çalışmak için kesin şartları olmayan, ders çalışmayı eğlenceli hale getirebilen, otobüste veya yatağınızda uzanırken bile konu tekrarı yapabilen adaylar sınava daha iyi hazırlanmaktadır. Ders çalışırken teknolojiden yararlanılmalıdır. Öğrenilen bilgileri telefona not etmek, ses kaydı yapmak, internetten ders ve soru çözüm videoları izlemek gibi yöntemler çalışmayı hızlandırmaktadır.
Tyt sözel çalışan adaylar ezber gerektiren konularla karşılaşmaktadır. Her adayın ezber yeteneği aynı değildir. Kimi aday kolay ezber yapabilirken kimi aday ezber yapmakta zorlanmaktadır. Ezber yapma konusunda zorlanan adaylar kodlama sistemlerini kullanmalıdır. Kodlama yaparak bilgileri daha kolay ezberlemek mümkündür. Yks Tyt Ayt çalışma döneminde önemli olan her adayın kendine uygun çalışma yöntemlerini belirlemesi, zamanını doğru kullanması ve ilgisini kalıcı hale getirmesidir.
Tyt sözel konularını bitiren adaylar test çözümüne ağırlık vermelidir. Sözel çalışırken alınacak kitaplar öğretmenlerin, uzmanların önerdiği kitaplar olmalıdır ve sınava hazırlama aamcında olması gerekmektedir.
Tyt Sınavı Sayısal Bölüm Matematik Nasıl Çalışılır?
TYT’de adayların karşısına 40 adet matematik sorusu çıkmaktadır. Matematik sorularının sınav puanına katsayısı yüksektir. Tyt matematik çalışmaya erkenden başlanmalı, son zamana bırakılmamalıdır. TYT matematik çalışırken soru çözümüne geçmek için acele edilmemelidir. Sınav için matematik çalışırken yeni nesil sorular çözmek önemlidir fakat soru çözümü öncesinde konu çalışması yapılmalıdır. Konu anlatım kitapları ve videoları sayesinde konu çalışmak kolaylaşmıştır. Özel ders veya kurslar aracılığıyla konu çalışmak da mümkündür. Konu çalışmadan soru çözümüne geçen adaylar soruları yapamamaktadır.
Bu da TYT matematik çalışma motivasyonunu düşürmektedir. Konu çalışıp kazanım kavrama testleri çözdükten sonra yeni nesil soru çözümüne geçmek gerekmektedir. Çözülen soruların zorluk seviyesi de zamanla artırılmalıdır. TYT Matematik için soru çözümü yaparken zorlanılan sorulara ağırlık vermek gerekmektedir. Başarıya ulaşmanın yolu zorlanılan soruların üstüne gitmekten geçmektedir. Çözülemeyen TYT matematik soruları öğretmenlere sorulmalıdır. Çözülen soru sayısı hergün artırılmalı ve not edilmelidir. TYT'ye kısa süre kaldığında da deneme çözmeye ağırlık verilmelidir. TYT'de zamanını doğru yönetebilen adaylar rakiplerinin önüne geçmektedir. Matematik denemesi çözerken süre tutmak önemlidir. Süre tutarak deneme çözmek adayların kendi hızını görmesini, zamanla artırabilmesini ve sınava hazırlanmasını sağlamaktadır.
TYT matematik sorularında başarılı olmak isteyen adaylar kitap okumalıdır. Kitap okumanın sadece sözel derslere yararı olduğu düşüncesi yanlıştır. Kitap okumak stres seviyesini azalttığı ve anlama kabiliyetini geliştirdiği için TYT matematik için de önemlidir. Her gün 20-30 sayfa kitap okuyan adayların matematik sorularındaki başarısının arttığı gözlemlenmiştir. Kitap okumanın özellikle de TYT matematik yeni nesil soru çözümlerinde adayların işini kolaylaştırdığı görülmüştür. TYT matematik için çalışma kaynağı alırken öğretmenlerin, uzmanların önerileri dinlenmeli ve farklı yayınların kitapları alınmalıdır. Farklı yayınların sorularını çözmek soru tarzlarını öğrenmeyi sağlamakta, sınav başarısını artırmaktadır.
TYT Sayısal Hangi Kaynaklar Tavsiye Edilir?
Tyt matematik sorularının tarzı son üç yılda değişti artık bilgi sorusu değil yeni nesil dediğimiz kavrama analiz soruları tercih edilmektedir. Öğrencini n muhakeme yeteneği ne kadar esnek olursa bu soruları anlama ve sonuca varma şansı çoğalacaktır. Bu nedenle adayların yeni tip sorulara yönelmesi ve düzenli test çözerek soru biçimlerine aşinalığı arttırması gerekir. Kitap ve deneme sınavı seçerken yeni tarz soru hazırlayan yayınlar ve deneme serileri tercih edilmeli. Bu yayınlar seçilirken öğretmenlerinize ve uzmanlara danışmakta yarar vardır.
YKS Fen Bilimleri Nasıl Çalışılır?
Fen dersleri hem Tyt sınavında tüm adaylar için Ayt sınavında ise alan öğrencileri için önemlidir. Alanı sayısal olan öğrenciler diğerlerine göre daha fazla fen gurubu dersleri çalışmalıdır. Sözel alanda tercih yapacak öğrenciler fen derslerini son haftalara bırakabilirler.
Tyt Din Kültürü Nasıl Çalışılır?
Tyt Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, Kader İnancı, Zekat ve Sadaka, Din ve Hayat, Hz. Muhammed'in Örnekliği, Kur'an-ı Kerim ve Özellikleri konularından ve temel dini yaklaşım örneklerinden oluşmaktadır. TYT'de iyi bir sonuç elde etmek isteyen adaylar sınav hazırlık sürecinde Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi konularına çalışmayı göz ardı etmemeli dinle ilgili daha önce çıkmış soruları mutlaka çözmüş olmalıdır.
Tekrar yaparken kendi cümleleri ile tuttuğu notları okuyan adaylar bilgileri daha kolay hatırlamaktadır. Bilgi temelli bir ders olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi birçok kavramdan, paragraf ve yoruma dayalı sorulardan oluşmaktadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde başarılı olmak için sınavın tarzına uygun sorular çözülmeli ve soru çözerken süre tutarak sınav pratiği yapılmalıdır. Din kültürü sorularında genel bir görüş verilir ve bu görüşe göre şıklardan doğru olanın bulunması beklenir. Öğrenci soruyu çözmeye çalışırken soru gövdesinden uzaklaşmadan mantık yürütmelidir. Tyt din bilgisi soruları oluşturulurken genelde: Buna göre hangisi doğrudur? Veya bu metne göre aşağıdakilerden hangisini yapmak yanlış olur? Gibi metne dayalı çözüm şıkları vardır.
Tyt'ye ve Ayt’ye Kaç Ay Çalışılmalıdır?
Tyt’ye kaç ay çalışılması gerektiği sınava girecek öğrencinin bilgi birikimi ve ders çalışmaya ayırabileceği süreye göre farklılık göstermektedir. Uzun saatler ders çalışabilen, 12. sınıfa kadar düzenli ders çalışmış olan adaylar sınava daha kısa sürede hazırlanmaktadır. Fakat ders çalışmaya fazla zaman ayırmayan çok fazla ders çalışmamış olan öğrenciler Tyt’ye daha uzun sürede hazırlanmaktadır. Öğrenci önceki durumuna bakarak eksik konularını belirleyince ortalama bir takvim ortaya çıkacaktır. Bu eksik konular dersler konusu birkaç deneme sınavı yapılarak uzmanlar tarafından belirlenir ve ona göre bir çalışma takvimi oluşturulur. Yani önce muayene teşhis ve sonra tedavi reçetesi belirlenmelidir. Ortalama üç ayda Tyt konuları bitilmiş sonraki altı ayda Ayt konularına ağırlık vermek temel anlamda doğru olacaktır.
TYT'ye Hazırlanırken Günde Kaç Soru Çözülmelidir?
TYT'ye hazırlanan öğrenciler her gün en az TYT'de karşılaşacağı kadar yani 120 soru çözmelidir. Çözülen soru sayısı zamanla artırılmalıdır. Konu çalışmayı bitirmiş, tüm konuları öğrenmiş olan adaylar soru çözümüne daha fazla vakit ayırabilmektedir.
Bu adayların günde 250 – 350 arasında soru çözmesi gerekmektedir. Konu çalışmasını bitirmemiş olan öğrenciler soru çözmeye geçmek için acele etmemelidir. Adaylar bir yandan konu eksiklerini tamamlarken, bir yandan da çalıştıkları konuların sorularını çözmelidir.Soru çözerken kullanılan kaynakların güncel ve gerçek sınava yakın olması, yeni nesil TYT soruları içermesine özen gösterilmelidir. Alınacak deneme ve soru bankaları öğretmenlerin tavsiyeleri doğrultusunda seçilmelidir. Soru çözerken zorlanılan dersler bırakılıp çözülebilen derslere yönelmek yanlıştır. Bu öğrencilerin eksiklerini görmelerini engellemektedir. Soru çözümünde amaç başarıyı artırmaktır. Bu nedenle öğrenciler zorlandıkları derslere yönelik soru çözümüne ve konu tekrarlarına önem vermelidir.
TYT'ye Çalışırken Çıkmış Soruları Çözmek Gerekir mi?
TYT’ye çalışırken çıkmış soruları çözmek gerekmektedir. TYT AYT birçok öğrencinin önemsediği bir sınavdır ve sınavda başarılı olabilmek için yapılması gereken ilk şey sınav hakkında bilgi edinmektir. Sınav hakkında bilgi edinen ve bu bilgiler doğrultusunda çalışma planı hazırlayan öğrenciler, TYT'de başarılı olmaktadır. Çıkmış soruları çözenler sınavda önüne gelecek olan soruları ve konuları öğrenmiş olurlar.
Sınav sorularını görme ve o soruları kaç dakikada yapabildiğini gören aday artık kendine doğru bir yol haritası ve çalıma planı yapabilir. TYT ‘de çıkmış sorulara hem çeşitli yayınların kitaplarından hem de internet üzerinden ulaşmak ve çözmek mümkün olabilir.
TYT AYT Öğrencisi Kitap Okumalı mıdır?
TYT ve AYT öğrencisi kitap okumalıdır hatta yapabiliyorsa her gün yatmadan on sayfa okumalıdır. Bu günlük son okumalar hem adayın uykuya dalmasını kolaylaştırır hem de okuma anlama hızını besler. TYT’de derece yapmış adaylar başarılarında kitap okumanın büyük katkısı olduğunu söylerler. Kitap okumak öğrencilerin stres atmasını sağlamakta, çalışma dönemini daha bilinçli ve motivasyonu yüksek geçirmesini sağlar. TYT’de adaylar anlama, yorumlama ve ilişki kurabilme becerilerini ölçen sorularla karşılaşmaktadır bu nedenle kitap okumak da hızlı okuma, okuduğunu anlama ve metinler arası ilişki kurabilme becerilerini geliştirdiği için sınav başarısını kesinlikle arttıracaktır.
Sınav barajının bile kaldırıldığı bu dönemde sadece hedefleri olan ve bu hedeflere ulaşmak için gerekli emeği vermeyi göze alanlar başarılı olacaktır. Hedefi olan ve bu yolda çalışan tüm öğrencilere başarılar dilerim.
Uzman Eğitim Danışmanı
MEHMET KUTLU